ESG og Cirkulær Økonomi

(Tryk på overskriften for at læse artiklen)

Ny frivillig ESG-standard for SMV’er (VSME ESRS)

EFRAG har netop publiceret nyt udkast til en standard for frivillig ESRS-rapportering for ikke-børsnoterede SMVer (forkortet VSME ESRS). Kom I gang med ESG-arbejdet nu før I bliver presset til det af jeres kunder, banker eller andre forretningsforbindelser. Samtidig kan I signalere overfor jeres interessenter, at I tager jeres samfundsansvar alvorligt. Læs nærmere om standarden.

 

Anne Mygind Design vil skalere eksporten af en ny og mere bæredygtig HabiCave

Anne Mygind Design vil skalere eksporten af en ny og mere bæredygtig HabiCave møbel, der medfører et fald i CO2-aftrykket på ca. 35 % ved at udfase brugen af stål, erstatte kunstlæder med recycled plast, genbruge procesrester fra madrasproduktion i Danmark, øge produktlevetiden mm.

 

Genanvendelse af keramik skal sprede sig som ringe i vandet (Link til Gate 21)

Keramikproduktion er som udgangspunkt ikke bæredygtigt. Men kan man belaste miljøet mindre ved at knuse kasseret keramik og genanvende det til at lave nye produkter? Det undersøger en virksomhed på Bornholm.

 

NG Zink udvikler Danmarks mest bæredygtige tag- og facadeløsning

NG Zink A/S vil udvikle og tilbyde Danmarks mest dokumenteret bæredygtige tag- og facadeløsninger ved at øge genbrugsandel af de indgåede materialer samt optimering af processer inden for projektering, produktion og distribution gennem minimering af spild og energiforbrug.

 

Brugte medicinglas bliver til lamper og vægfliser hos bornholmsk glaspuster (Link til Gate21)

Et cirkulært samarbejde mellem glasvirksomheden Pernille Bülow og medicinalfirmaet Novo Nordisk er resulteret i nye produkter af genbrugsglas – både lamper, glas, vægfliser og tallerkner. For at kunne følge med mængderne har glaspusteriet fundet nye teknikker og investeret i nye ovne.

 

Den grønne agenda er et strategisk fokusområde hos Egholm

Egholm ønsker at være på forkant med markedet og tilbyde bæredygtige løsninger i form af redskabsbærere og redskaber, der fungerer i praksis. I den nye strategi er bæredygtighed et strategisk fokusområde, hvor Egholm har store forventninger til, at mere bæredygtige produkter skaber nye forretningsmuligheder.

 

Takeback konstruktionsstål reducerer CO2-aftrykket ved Hammerum Stålbyg 

Hammerum Stålbyg vil etablere takeback og genbrug af brugt konstruktionsstål fra nedbrydninger. Desuden vil virksomheden indtænke klimahensyn i projektering af stålkonstruktioner fx ved at vælge stålprofiler med mindre CO2-aftryk eller slankere stålprofiler i højstyrkestål.

 

Design Rocket – udlejning af børnemøblet ’Bamse Bo’ sikrer genbrug og lang levetid

Design Rocket ønsker at være de første på markedet, der tilbyder udlejning af børnemøbler, der kan returneres, når barnet ikke
længere vil anvende møblet. Øget produktlevetid og materialegenbrug samt andre bæredygtige indsatser fx reducerede affaldsmængder og brug af 100 % grøn el reducerer CO2-aftrykket fra Design Rocket og det enkelte møbel med ca. 50 % til gavn for miljø og klima.

 

Belle Carpets & Rugs vil få bæredygtige kvalitetstæpper ind på de danske kontorer (Link til GCO)

Belle Carpets & Rugs arbejder med håndknyttede tæpper fra orienten. Tæpperne er af høj kvalitet og er håndknyttet i uldgarn, der typisk er hånd-spundne og farvet med naturfarver. Tæpperne har en lang holdbarhed i op til 20-30 år. Milestone Pro og Lifestyle & Design Cluster har i 6 måneder været med på sidelinjen og hjulpet Belle Carpets & Rugs med at undersøge deres ressourceforbrug og nye cirkulære muligheder.

 

Ribu savner efterspørgsel på grønt inventar

Ribu Inventarsnedkeri har haft kontakt til udvalgte kunder, men oplever endnu ikke den store efterspørgsel og velvilje fra kundernes
side til at deltage i en fælles indsats for øget bæredygtighed for inventarløsninger. Ribu har et forholdsvist lavt CO2-aftryk og kan
flytte meget CO2-mæssigt ved at gennemføre nogle få tiltag.

 

Nyt vaskeanlæg giver mere genbrugsplast ved Excellent Systems A/S

Excellent Systems vil skalere sin takeback af brugt plast gennem udvikling og indførelse af et nyt vaskeanlæg, der både kan håndtere brugte kundeprodukter og indsamlet husholdningsplast fra skoler. Indsatsen vil kraftigt reducere virksomhedens behov for nyt plast og samtidig gøre det muligt at opnå svanemærket på virksomhedens plastgulve.

 

Nye partnerskaber for upcycling af brugte byggematerialer ved Titan Nedbrydning A/S

Titan Nedbrydning arbejder fokuseret med øget genbrug af udvalgte byggematerialer og har gennem deltagelse i et udviklingsprogram inden for cirkulær økonomi etableret nye partnerskaber og udviklet sin kultur, viden samt en konkret plan for øget genbrug og upcycling af brugte byggematerialer fx til bygning af orangerier.

 

Nyt ledelsessystem og ny grøn forretningsmodel ved LS Net

LS Net i Brønderslev producerer plastnet til sport og erhverv. Virksomheden har udviklet et nyt kvalitets- og miljøledelsessystem og derigennem fået kortlagt sine miljøforhold og CO2-udledninger, hvilket gav anledning til, at virksomheden valgte at deltage i et udviklingsprogram for udvikling af en ny grøn forretningsmodel. Gennem projektet blev det valgt at prioritere et nyt materialevalg, der for det pågældende produkt vil reducere CO2-udledningen med ca. 80 %.

 

De grønne udviklingsprogrammer har stor effekt

Vi har i de senere år været konsulenter på en række udviklingsprogrammer inden for cirkulær økonomi, hvor mindre virksomheder (SMV) bl.a. kan få konsulenthjælp til at udvikle nye grønne forretningsmodeller. Vi har undersøgt effekten af vores deltagelse i et konkret program, hvor vi var konsulenter for 8 virksomheder. Undersøgelsen viser, at der er markante resultater bl.a. en gennemsnitlig CO2-reduktion på CA. 45 %.

 

Superwood A/S vil kunne dokumentere sin bæredygtighed

Superwood A/S i Hampen producerer miljøvenlig facadebeklædning i træ. Gennem projektet Rethink Business – Fokuseret Værdikædesamarbejde vil Superwood skabe mere synlighed om deres bæredygtige indsats og produkt gennem en højere grad af uvildig dokumentation. Som et resultat af projektet går virksomheden efter at få en EPD (Environmental Product Declaration) og en Cradle to Cradle certificering.

 

Petersholm vil udvikle deres bæredygtige Bed & Breakfast og går efter Den Grønne Nøgle

Petersholm i Odder er et community, som primært fungerer som Bed & Breakfast, hobbylandbrug og terapicenter. Ved at deltage i projektet Rethink Business – Fokuseret Værdikædesamarbejde har Petersholm fået kortlagt sin status og udviklet en plan for sin bæredygtige indsats samt en ny forretningsmodel med en forbedret økonomi. Konkret vil Petersholm bl.a. arbejde med at opnå en certificering efter den Grønne Nøgle.

 

Tindskard ApS satser på kromfri garvning af fiskeskind

Tindskard ApS har deltaget i Region Midtjyllands projekt Rethink Business – Fokuseret Værdikædesamarbejde. Gennem projektet har virksomheden fået inspiration til at reducere energiforbrug og transport samt udvikle nye kromfri garvemetoder til fiskeskind. Virksomheden har også fået støtte til salgsudvikling og er kommet i dialog med nye, potentielle kunder i andre brancher.

 

ELSK vil sætte nye standarder i modebranchen

ELSK vil sætte nye standarder for bæredygtighed i modebranchen bl.a. ved at producere tøj i recyclede og upcyclede materialer og forbedre sin kommunikation og transparens. Det er nogle af resultaterne af, at ELSK ApS i Hanstholm har deltaget i Region Midtjyllands projekt Rethink Business – Fokuseret Værdikædesamarbejde.

 

Højer Møbler sikrer genbrug af brugte skolemøbler

Højer Møbler A/S i Vester Hassing har deltaget i Region Midtjyllands projekt Rethink Business – fokuseret værdikædesamarbejde med gode resultater. Virksomheden har bl.a. fået fastlagt en definition på og en køreplan for sit videre arbejde med bæredygtighed og er blevet mere fokuseret i sin indsats. Endvidere har virksomheden udviklet en ide til en ny forretningsmodel Aktivér det du har.

 

Linatech A/S blev en mere bæredygtig maskinbygger og underleverandør

For maskinfabrikken Linatech A/S i Kjellerup har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business – fokuseret værdikædesamarbejde givet indsigt og gode ideer til at udvikle virksomheden i en mere bæredygtig retning. Læs om Linatechs indsats og resultater med projektet.

 

Abrella fik fokus på genanvendelse af brugte paraplyer

Abrella er en deleøkonomisk virksomhed med salg af paraplykoncepter til forretningsdrivende, der stiller paraplyerne gratis til rådighed for deres kunder. Gennem Region Midtjyllands projekt Rethink Business – fokuseret værdikædesamarbejde fik virksomheden gode ideer til genbrug af brugte paraplyer og deres videre indsats. Læs om indsats og resultater med projektet.

 

Nyt samarbejde med EPEA om C2C

Vi har sammen med Gabriel A/S indgået samarbejde med EPEA Hamburg (Michael Braungart) om at tilbyde Cradle to Cradle (C2C) rådgivning til danske virksomheder. Gabriel er den første danske virksomhed, der har opnået en Cradle to Cradle-certificering. Læs nærmere om samarbejdet og certificeringen.