Ny frivillig ESG-standard for SMV’er (VSME ESRS)

Ny frivillig ESG-standard for SMV'er (VSME ESRS)

EFRAG har i dec. 2024 publiceret en godkendt udgave af den frivillige ESRS-standard for ikke-børsnoterede SMVer (forkortet VSME). EFRAG rådgiver EU og udarbejder forslag til nye standarder inden for ESG. Selv om standarden er frivillig forventer vi, at den bliver en de facto standard for kvalificerede ESG-rapporter i fremtiden.

Den nye standard afventer EU’s formelle godkendelse, som oprindelig blev forventet i 1. kvartal 2025. Men godkendelsen kan trække ud, da EU-Kommissionen d. 26. feb. 2025 har fremsat forslag til ændringer i bl.a. CSRD for de store virksomheder.

Hvis forslagene godkendes, vil det bl.a. betyde, at kun virksomheder og noterede virksomheder med over 1.000 ansatte og 50 mio. EUR i omsætning eller 25 mio. EUR i balancesum bliver omfattet af CSRD. Det kan betyde, at den frivillige standard kan komme til at omfatte virksomheder op til CSRDs grænser og at der kommer yderligere ændringer i standarden.

Standarden indeholder 2 moduler med en række krav, samt vejledninger til forståelse, beregning og rapportering vedr. virksomhedens kravopfyldelse samt flere bilag fx en liste over bæredygtighedsforhold, der kan bruges til inspiration.

Standarden er med sine 66 sider langt mere overkommelig for SMV’er at forholde sig til end de 12 obligatoriske ESRS-standarder for de virksomheder, som er omfattet af CSRD-direktivet. Samtidig fylder standardens kravafsnit kun 14 sider, så det kan klart anbefales at sætte sig ind i den nye standard.

SMV-virksomheder kan i dag udgive bæredygtigheds-/ESG-rapporter uden at opfylde en standard herfor, men vi forventer at den nye standard bliver en de facto standard for kvalificerede ESG-rapporter i fremtiden, da den kvalificeret vil understøtte de større virksomheders ESG-rapportering.

Kom I gang med ESG-arbejdet nu, før I for alvor bliver presset til det af jeres kunder, banker eller andre forretningsforbindelser. Samtidig kan I signalere overfor jeres interessenter, at I tager jeres samfundsansvar alvorligt.

Efterfølgende introduceres hovedpunkterne i den nye standard.

 

Grundlæggende rapportering – Basismodul

Standarden indeholder et basis-modul, som alle SMV’er, der ønsker at opfylde standarden skal rapportere på. Det omfatter 11 konkrete rapporteringspunkter, herunder 2 generelle, 5 på miljøområdet, 3 på det sociale område og 1 på forretningsadfærd.

På det generelle område skal virksomhedens oplyse om grundlaget for udarbejdelse af ESG-rapporten samt om den har indsatser, politikker og planer for en bæredygtig udvikling. På miljøområdet skal rapporteres om energiforbrug og CO2-aftryk (dog kun scope 1 og 2) samt drivhusgasintensitet (CO2e-aftryk ift. omsætning). Endvidere skal virksomheden i relevant omfang rapportere om sin forurening af luft, vand og jord, biodiversitet.

Desuden skal virksomheden oplyse om sit vandudtag (og evt. betydeligt vandforbrug) og om den arbejder med principper for cirkulær økonomi samt om sine mængder af farlig/ikke-farligt affald, herunder om det genbruges eller genanvendes. Hvis virksomheden anvender væsentlige materialemængder fx i produktionen, skal masseflowet for materialer medtages.

På det sociale område skal virksomheden primært rapportere om egen arbejdsstyrke, herunder ansættelsestype, kønsfordeling, arbejdsulykker, aflønning ift. minimumsløn, lønforskelle (hvis over 150 ansatte), kollektive overenskomster, uddannelsesomfang mm.

Inden for forretningsadfærd skal virksomheden – hvis relevant - oplyse om evt. domme og bøder for korruption og bestikkelse.

 

Yderligere rapportering – Udvidet modul

For virksomheder, der ønsker at informere yderligere om deres indsats og mål for at forbedre deres nuværende status, indeholder standarden muligheden for også at opfylde et udvidet modul med 9 konkrete rapporteringspunkter, herunder 2 generelle, 4 på miljøområdet, 3 på det sociale område og 2 på forretningsadfærd.

På det generelle område skal virksomheden informere om sin forretningsmodel og bæredygtighedsinitiativer, herunder beskrive sine indsatser, politikker og planer for en bæredygtig udvikling. På miljøområdet skal virksomheden medtage CO2e-aftryk fra scope 3, sine mål for reduktion i scope 1, 2 og 3 samt sine klimarisici.

På det sociale område skal virksomheden oplyse kønsfordelingen på ledelsesniveau (hvis over 50 ansatte), om virksomheden har en Code of Conduct eller menneskerettighedspolitik for egen arbejdsstyrke og en klagebehandlingsmekanisme for brug herpå. Samt om der er bekræftede hændelser i egen arbejdsstyrke og foranstaltninger til imødegåelse, og om virksomheden har kendskab til hændelser i værdikæden.

Inden for forretningsadfærd skal virksomheden oplyse om indtægter fra kontroversielle våben, tobak, fossile brændstoffer og kemikalieproduktion (fx pesticider og andre agrokemiske produkter). Desuden skal virksomheden oplyse om kønsdiversiteten i ledelsesgruppen.

 

Vores anbefalinger

Da de fleste virksomheders interessenter vil forvente, at virksomheden arbejder med og synliggør konkrete mål og forbedringer i.f.t. bæredygtighed fx gennem reduktion af virksomhedens CO2-aftryk eller arbejdsulykker, anbefaler vi at opfylde kravene i det udvidede modul og medtage denne i virksomhedens ESG-rapportering.

Standarden kræver ikke gennemførelse af en dobbelt væsentlighedsanalyse, og dermed fastlæggelse af de bæredygtighedsområder, der er væsentlige for virksomheden og dens interessenter i forhold til påvirknings-væsentlighed og økonomisk væsentlighed.

Men da denne analyse udpeger områder, som typisk har stor markedsmæssig og økonomisk betydning for virksomheden, anbefaler vi at begynde ESG-arbejdet med en dobbelt væsentlighedsanalyse og så medtage denne i ESG-rapporten.

Dermed suppleres de generelle rapporteringspunkter i den frivillige ESG-standard med virksomhedsrelevante oplysningspunkter, som adresserer og synliggør de særlige bæredygtighedsområder, som virksomheden står for. Dermed afspejler ESG-rapporten også i langt højere grad virksomhedens og dens værdi og indeholder bedre storytelling med større relevans for virksomheden og dens interessenter.

 

Link

Læs mere:

 

Kontakt

Kontakt os for nærmere information eller et uforpligtende møde på tlf. 4027 8657 eller  Læs evt. mere på www.milestone-pro.dk